De Vreedzame School
Basisschool het Startblok werkt met de methode van De Vreedzame School. De Vreedzame School beschouwt de klas en de school als een leefgemeenschap, waarin kinderen zich gehoord en gezien voelen, een stem krijgen en waarin kinderen leren wat het betekent om een democratisch burger te zijn: het openstaan voor en het kunnen overbruggen van verschillen tussen mensen, een bijdrage leveren aan het algemeen belang en actief verantwoordelijk willen zijn voor de gemeenschap. Daarmee bieden we onze kinderen perspectief en hoop: ze ervaren dat het uitmaakt dat ze er zijn. Dat ze ertoe doen.
Doelen
De Vreedzame School streeft ernaar om kinderen te leren:
Het programma wil niet alleen kinderen de bovenstaande sociale competenties leren, maar vooral ook een positief sociaal en moreel klimaat in de school creëren, waar een opvoedende en gedrag regulerende werking van uitgaat.
Natuurlijk hebben we met elkaar ook een aantal gezamenlijke afspraken in en om de school, de Gouden regels:
Naast de gezamenlijke regels en afspraken in de school zijn er ook groepsregels. Deze worden in het begin van het jaar, tijdens de Gouden Weken, samen met de kinderen besproken en hangen in de groepen.
Stappenplan gedrag
Dit stappenplan vraagt een consequente aanpak in alle groepen. De nadruk ligt op het benoemen van positief gedrag, zowel bij andere leerlingen als bij de leerling die ongewenst gedrag vertoont.
1. Intentiecheck: bevragen ongewenst gedrag; is het de bedoeling dat
?
2. Eerste waarschuwing: benoemen ongewenst gedrag; ik wil dat je stopt met
3. Time-out: rust terug laten keren bij leerling
4. Nadenkformulier samen invullen (leerkracht en leerling) bij conflicten/uitdagend gedrag; vraag stellen wat leerling hierbij nodig heeft (zelf doen, samen doen,
). Als leerling apart gaat zitten om formulier in te vullen dan met toezichthouder (kan directie, iber, oas zijn). Als leerling naar directie, ib, oas wordt gestuurd de leerkracht (kort) laten bijpraten zodat duidelijk is waarom de leerling hier zit + wat wordt er verwacht van toezichthouder.
Eventueel vervolgstappen bespreken tussen leerling en leerkracht. Hier is geen vast moment voor. Eventueel gesprek met ouders als de situatie hiernaar vraagt. Hierbij wordt de leerling betrokken.
Leerkrachten spreken alle leerlingen (ook buiten eigen groep) aan op ongewenst gedrag en regels/afspraken in de school. We zijn samen verantwoordelijk voor een fijne, goede leer- en speelomgeving.
Verder nog:
- Alle groepen; de eerste schoolweek dagelijks een les De Vreedzame School blok 1
- Alle groepen; wekelijks wordt een kind centraal gezet in de groep en gecomplimenteerd; deze leerling is dan het zonnetje/bloemetje van de week - Er wordt in de "Week tegen pesten" (26 t/m 30 september) expliciet aandacht geschonken aan (het voorkomen van) pesten.
- Onderbouw groepen (1-4) wekelijks een les De Vreedzame School, zij werken de methode chronologisch door
- Midden- bovenbouw (5-8) wekelijks een les De Vreedzame School; maak keuzes in de thema's die aangeboden worden
Mediatoren
Tijdens pauzes wordt gewerkt met mediatoren. Dit zijn leerlingen uit groep 7/8 en herkenbaar door een hesje wat zij dragen. Zij lopen rond in pauzes/op het plein en zijn voor leerlingen aanspreekpunt als er iets gebeurt. Er is een rooster wanneer wie wordt ingezet. De leerkracht blijft verantwoordelijk en leerlingen ondersteunen. De mediatoren uit 7/8 sluiten ook aan bij de andere pauzes. Ze missen hierdoor geen onderwijstijd (pauzehap buiten). De mediatoren kunnen ook groene kaarten uitdelen tijdens de pauze en het buiten spelen. Na drie groene kaarten krijgt de leerling of klas een beloning. Leerling/klas stelt zelf een beloning voor (buiten spelen, kleuren, etc.).